*Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parçaçiğ patates atın. Fazla tuzu
çekecektir.
*Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
*Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.
*Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içisu dolu bir tasın içinde soyun.
*Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağıile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.
*Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, başemele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktansonratuz koyunuz.*Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içineoturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder. *Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için, çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, yumurtayı birkaşığın içine koyaraksıcak suya ( kaynar değil ) batırınız. Su kaynamaya başladıktan 10dakika sonra olacaktır.
*Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz, değişik bir
garnitürolur.
*Sosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel bir kaç yerinden biriğne ile deliniz.
*Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz, evvela sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp dökmeli
sonra zeytinyağını ilave etmelisiniz.
*Gravyer veya kaşar peynirinizin fırında lif lif uzamasını sağlamak için, büyük delikli
rendekullanınız.
*Et suyupişerken ateşin durumu çok önemlidir. Suyunu alacağınızeti önce çok kuvvetli
ateşteiki taşım kaynatıp köpüğünü alın, sonra hafif ateşte kaynamaya bırakın. Bu süre
içinde etintadının velezzetinintencerenin içinde kalıp sinmesi için, mümkünse
kapağın kenarını hamurla kapatın.
*Ayva reçeliyaparken eğer ayvanın yumuşak ve suyununpeltegibi olmasını isterseniz,
kaynayan şeker suyunu iyice çekmeden ayvalar içine atılmalıdır. Yahut ayvaları evvelce
pişirip yumuşadıktan sonra şekerini katmalı, hafif ateşte iki saatpişirmelidir. O zaman
rengi de güzelolacaktır.
*Benmariusulü biryemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun birtencerekullanmanız.Aksihalde pişim çok uzun sürer. Derin tencerelerden kaçınmalısınız. Su dolu kabındibine küçük bir tabak koymayı deneyin. Böylece hararetli bir pişime engel olabilirsiniz.
*Hazırlanacak etleri pişirmeden bir saat önce buzdolabından çıkarın. Böylece dahayumuşak veleziz olacaklardır.
*Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için, kızartma ununa bir tatlı kaşığı kadarkarbonat ilave edebilirsiniz.
*Çorbanın tuzunu fazla koyduysanız hemen içine irice dilimlenmiş bir kaç patates atın. Birmiktar pişirdikten sonrapatatesleri çıkarın. Fazlatuzun gittiğini farkedeceksiniz. Bu yöntemher sulu yemek için geçerlidir.
*Kızartma yaparken tavadaki yağın çatlayıp patlaması haklı olarak ürkütür. Ama içine bir
*Dolmanıza yeni bir tatkatmak için, içine kızarmış ya da ufalanmış kestanekatmayı
deneyebilirsiniz.
*Bazen fırında pişirdikleriniz kurur, kavrulur, sertleşir. Bunu önlemek için, fırının içine, bir
bardak kadar su koyun. Göreceksiniz, pişirdikleriniz çabucak kavrulup kurumayacaktır.
*Açtığınız hamurun hafif olması için bir miktar maden suyukatabilirsiniz.
*Izgarada et pişirirken, etin bir yüzü biraz sararıp da su salıverdiği zaman fazla bekletmedençevirin. İkinci yüzü bildiğiniz gibi pişirin, sonra yine çevirin. Yani bir yüzü iki, öteki yüzü birkez pişirin.Etiniz daha yumuşak olacaktır.
*Balığın çıtır çıtır kızarması için, önce biraz sütün içine batırın. Sonra unlayın tavaya atın.
*Evde yapılan marmelatların içine birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa, daha canlı birrenk kazanır.
*Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereyeincecik bir dilim limon koyun.
*Pizzanızın daha yumuşak olması için hamura sade unun yanı sıra, patates nişastası da
katmayı deneyin.
*Reçelyaparken kaynarken karıştırmak gerekirse, muhakkak tahta kaşıkla karıştırılmalıdır.
*Evdesalça yapıyorsunuz ama çok sulu oldu. İçine bir miktar rendelenmişekmekilaveederekbir dakika kadar daha pişirin. İstenen kıvama geldiğini göreceksiniz.
*Etin yumuşakolması için pişirmeden önce zeytinyağında bir süre bekletin.
*Yumurta haşlarken çatlamaması için; yumurtayı bir kepçe yada kaşık içinde su dolu birkabıniçine koyun.
*Soğan kavururken, renginin canlı olması için biraz tuz serpin.
*Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri, uzun süre dayanmaları içintoz şekere bulamayıunutmayın.
*Pişireceğiniz mantarların dahalezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve
limon suyu serpin ve 5 dakika bekletin.
*Mısırhaşlarken daha lezzetli olması için içine bir tatlı kaşığı şekeratın.
*Ispanak pişirirken çok az miktarda sukoyun. Ağır ateşte kendi bıraktığı suyla pişerse dahaleziz olur.
*Çorba kaynatırken her an taşma tehlikesi vardır. Birkaç tane buz parçasıatarsanız
taşmayıengellemiş olursunuz.
*Köfteyoğurmadan önce ellerinizi ıslatırsanız, ellerinizin temizlenmesi daha kolay olur.
*Kalamar kızartırken, önceden süte batırılırsa daha yumuşakolur.
*Tavukhaşlarken veya et suyuhazırlarken suya bir parça havuç, soğan vekereviz sapı
(veyamaydanoz) konursa haşlama suyu çok lezzetli olur.
*Patates püresi yaparken kullandığınız tuz kadar şeker de katarsanız daha iyi koyulaşır ve
daha lezzetli olur.
*Fırında tavuk pişirirken üstüne sürdüğünüz yağa şeker ilave ederseniz nar gibi kızaracaktır.
*Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesi için bir kaba soğuk suve tuz koyduktan sonra içine
etikoyun.
*Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız tereyağının yanmasını
önlemişolursunuz.
*Balık Kokusu :Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için bir kapta: 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatınız. *Limon Kabukları :Suyunu sıktığınız limon kabuklarını atmayınız. Çelik eşyaların ve bıçakların parlatılmasında kullanabilirsiniz. *Domates Kabukları : Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin. *Soğan Soyarken :Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.
*Mayonez Hazırlama :Mayonez
hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke
ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı
kesilen sosa çırparak yedirin. *Kuru Bakliyat :Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin. *Soslar : Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz. *Kahve Nemli Ise :Türk kahvesinin nem aldığını farkederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1-2 tane kesme şeker koyun. *Tuzluk Tıkanıyorsa :Tuzluklarınıza biraz pirinç koyunuz. *Kolay Soğutma :Buzdolabınız
bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile
doldurun. içine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın,
Yeterince soğuyacaklardır.
*Yemeğinizin Tuzunu Fazla Kaçırınca : Tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir. *Soğan Soyarken :Gözleriniz mi yaşarıyor? Soğanı, içi su dolu bir tasın içinde soyun. Sıkıntıdan kurtulursunuz. *Patates Pişirmenin Püf Noktası :Pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur. *Ceviz Lekesi Elden Nasıl Çıkar?Eller
önce 1-2 dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra da
soğuk suyla ovulur. Ardından soğuk suyla yikanir. Ceviz lekesi tamamen
çikar.